Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

"Nem csak kenyérrel él az ember..."
2014/07/01 23:44:09 Küldte: Gejza

Még az Antal kormány idején rendelték el, hogy a nyugati demokráciákhoz hasonlóan nálunk is munkaszüneti nap legyen a Pünkösd hétfő. Tíz egynehány éve, amikor az ünnep május közepére esett, három és fél napos autóbuszos kirándulást szerveztem a Jeli Arborétumba és az Őrségbe.

Aki vezetett már ilyet tudja, nem könnyű ötven embernek kedvébe járni. Mindenkor, minden igénynek megfelelni. Legyen benne gyalog túra is, ne is fáradjunk el nagyon, s a főbb látnivalók is beleférjenek. Jó legyen a szállás, tájjellegűek az étkek, s ne is kerüljön sokba. Megtalálni a megfelelő vezetőket, akik nem csak tudják, de át is adják az ismereteket, hogy ne csak nézzünk, de lássunk is. Sok kicsi – önmagában látszólag jelentéktelen – apró részlet teszi a túrát felejthetetlenné.

Budapesten elkerültük a péntek délutáni csúcsforgalmat, minden úgy ment, ahogy elterveztem. Így a kámi elágazásban a mikrofonhoz lépve megköszöntem a résztvevők pontosságát és egyben elmondtam, hogy a fél órás tartalék időt kihasználva, a szombathelyi szállásunk elfoglalása előtt van időnk még megnézni Csempeszkopács románkori templomát. Telefonon előre szóltam, s amikor a buszból elkezdtünk kiszállni, megszólalt a harang. Ez a programon kívüli ráadás azután meg is határozta az egész hétvége hangulatát.

Másnap Rózsika hívott félre, hogy ők szeretnének vasárnap reggel, vagy este elmenni misére. Igen ez nekem is eszemben volt, de Pestről nem sikerült megszervezni. Vezetőinkkel gyors egyeztetés, és megszületett a programváltás: Vasárnap reggel Pankaszon a haranglábbal kezdünk, majd Őriszentpéteren páran kiszálltunk a református templomnál, s míg a felekezeten kívüliek az Őserdőt járják be, aki úgy gondolja, a Templom-szeren veheti a szentlékek áldásait…

 

Mind ez onnan jutott most eszembe, mert a Magyar Természetbarát Szövetség is erre a három napos tavaszi ünnepre szervezi – idén már sokadik alkalommal – a Gyalogtúrázók Országos Találkozóját. Programokban itt sincsen hiány. Minden napra jut gyalogtúra, autóbusz kirándulás, kerékpáros program. Idén még evezésoktatás is volt a Dunán, és éjszakai terepverseny Királyréten.

Épp csak arról feledkeztek meg a szervezők, (ím, már húsz egynehány éve) hogy a keresztyénség legnagyobb ünnepén a résztvevőknek esetleg más igényük is lehet…

Nem, nem azt mondtam, hogy tegyük kötelezővé! Mindössze adjuk meg rá a lehetőséget! Írjuk be a találkozók kiírásába, melyik templomban, mikor kezdődik a mise! Szervezzünk olyan programokat is, amik az Isten tisztek után indulnak! Nem nagydolog. Mindössze egy apró figyelmesség. (Amik aztán felejthetetlenné teszik a szervezést...)

 

Igen, a sok apró, jelentéktelennek látszó részlet. Gondolt esetleg valaki már arra, mi lehet az oka, hogy csak párszáz nyugdíjas jelenik meg ezeken az "Országosnak" mondott találkozókon?

Miért maradnak távol a fiatalok, az egyetemisták, a cserkészcsapatok és a dolgozó középkorúak?

Miért megy évről évre 1.000-1500 fő az anyaországból többszörös áron inkább Erdélybe, az Erdélyi Kárpát Egyesület  vándor táboraiba?

Igen, ott saját sátorban jóval olcsóbb a szállás. Gondolnak a fiatalok igényeire. Van teljesítmény túra, éjszakai közös éneklés a tábortűznél. És, mindenki   természetesnek tartja, hogy a táborokat ökomenikus Istentisztelettel nyitják meg …

Szádeczky-Kardoss Géza szkgeza51@gmail.com

Címkék: GYTOT EKE-Tábor Pünkösd





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.